Nigeria Current Affairs Past Questions and Answers (2020 Updated List)

in

Many Nigerian citizens fail to succeed in their examinations or screening exercises due to lack of knowledge of current affairs in Nigeria. To solve this problem, we have prepared a huge updated list of over 1500 Nigeria Current affairs past questions and answers from 1960 till date.

Whether you are expecting any job interview, Post-UTME screening/entrance aptitude test, political aptitude test, admission and scholarship interview or just general information of current affairs in Nigeria you can be sure to use this material and increase your knowledge.

Nigeria current affairs questions and answers are grouped in various categories and are available in PDF formats for immediate download.

 

Nigeria Current Affairs Quiz Questions and Answers (Part 1)

Question 1. Nigeria’s current president is:

Answer: Muhammadu Buhari


Question 2. Current Vice president

Answer: Prof. Yemi Osinbajo


Question 3. CBN Governor

Answer: Godwin Emefiele


Question 4. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay


Question 5. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)


Question 6. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength


Question 7. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity


Question 8. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil


Question 9. What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace


Question 10. What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria


Question 11. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones


Question 12. What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar


Question 13. Current Capital of Nigeria

Answer: Abuja


Question 14: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie-Omo Agege


Question 15. What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)?

Answer: Super Eagles


Question 16. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013


Question 17. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams


Question 18. Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw


Question 19. Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi


Question 20. Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Nigeria states and capital

Here’s a complete list of all 36 Nigerian States and Capital including Federal Capital Territory

StateCapital
Abia StateUmuahia
Adamawa StateYola
Akwa Ibom StateUyo
Anambra StateAwka
Bauchi StateBauchi
Bayelsa StateYenagoa
Benue StateMakurdi
Borno StateMaiduguri
Cross River StateCalabar
Delta StateAsaba
Ebonyi StateAbakaliki
Edo StateBenin City
Ekiti StateAdo - Ekiti
Enugu StateEnugu
Gombe StateGombe
Imo StateOwerri
Jigawa StateDutse
Kaduna StateKaduna
Kano StateKano
Katsina StateKatsina
Kebbi StateBirnin Kebbi
Kogi StateLokoja
Kwara StateIlorin
Lagos StateIkeja
Nasarawa StateLafia
Niger StateMinna
Ogun StateAbeokuta
Ondo StateAkure
Osun StateOshogbo
Oyo StateIbadan
Plateau StateJos
Rivers StatePort Harcourt
Sokoto StateSokoto
Taraba StateJalingo
Yobe StateDamaturu
Zamfara StateGusau

Nigeria Current Affairs Quiz Questions and Answers (Part 2)

Question 21. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti


Question 22. Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959


Question 23. When was Nigeria formed?

Answer: 1914


Question 24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State


Question 25: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka


Question 26: Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara


Question 28. What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan


Question 29: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad


Question 30: When did Nigeria have her Independence?

Answer: 1st October 1960


Question 31: When did Nigeria become a republic?

Answer: 1st October 1963


Question 32: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966


Question 33: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774


Question 34: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe


Question 35: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari


Question 36: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa


Question 37: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent


Question 38: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, IndianOcean, Southern Ocean, Arctic Ocean


Question 39: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund


Question 40: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Ahmad Lawan


See also: Project Topics & Materials by Nigerian Undergraduates

Complete List of Ministers in Nigeria

Here’s a complete list of names of ministers in Nigeria under President Muhammadu Buhari

IncumbentPortfolioTerm
Muhammadu BuhariPresident
Commander-in-chief of the Nigerian Armed Forces
Minister of Petroleum
2015–
Yemi OsinbajoVice President2015–
Abubakar MalamiMinister of Justice
Attorney General
2015–
Geoffrey OnyeamaMinister of Foreign Affairs2015–
Zainab AhmedMinister of Finance, Budget and National Planning2018–
Bashir Salihi MagashiMinister of Defence2019–
Adamu AdamuMinister of Education2015–
Richard Adeniyi AdebayoMinister of Industry, Trade and Investment2015–
Chris NgigeMinister of Labour and Employment2015–
Mohammed Musa BelloMinister of Federal Capital Territory2015–
Ogbonnaya OnuMinister of Science and Technology2015–
Olamilekan AdegbiteMinister of Mines and Steel Development2019–
Rauf AregbesolaMinister of Interior2019–
Clement AgbaMinister Of State for Budget and National Planning2019–
Babatunde FasholaMinister of Works and Housing2015–
Sabo NanonoMinister of Agriculture and Rural Development2019–
Rotimi AmaechiMinister of Transportation2015–
Saleh MammanMinister of Power2019–
Osagie EhanireMinister of Health2019–
Paulen TallenMinister of Women Affairs2019–
Godswill AkpabioMinister of Niger Delta2019–
Lai MohammedMinister of Information and Culture2015–
Muhammad MahmoodMinister of Environment2019–
Suleiman AdamuMinister of Water Resources2019–
Sunday DareMinister of Youth and Sports2019–
Sirika HadiMinister for Aviation2015–
Sharon IkeazorMinister of State for Environment2019–
Zubair DadaMinister of State for Foreign Affairs2019–
Ikechukwu OgahMinister of State for Mines and Steel Development2019–
Adeleke MamoraMinister of State for Health2019–
Festus KeyamoMinister of State for Labour and Employment2019–
Goddy Jedy AgbaMinister of State for Power2019–
Abubakar D. AliyuMinister of State for Works and Housing2019–
Chukwuemeka NwajiubaMinister of State for Education2015–
Mustapha Baba ShehuriMinister of State for Agriculture and Rural Development2019–
Tayo AlasoaduraMinister of State for Niger Delta2019–
Maigari DingyadiMinister of Police Affairs2019–
Ali Isa PantamiMinister for Communication2019–
Maryam KatagumMinister of State for Industry, Trade and Investment2019–
Timipre SylvaMinister of State for Petroleum2019–
Sadiya Umar FarukMinister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social Development2019–
Gbemisola SarakiMinister of State for Transportation2019–
George AkumeMinister of Special Duties and International Affairs2019–
Ramatu TijaniMinister of State for Federal Capital Territory2019–
Mohammed AbdullahiMinister of State for Science and Technology2019–

Source: Wikipedia

Nigeria Current Affairs Quiz Questions and Answers (Part 3)

Question 41. Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain


Question 42. What is centenary?

Answer: 100 years


Question 43. What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.


Question 44: Nigeria’s Chief of Defence Staff

Answer: General Abayomi Gabriel Olonisakin


Question 45: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai


Question 46: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas


Question 47. Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar


Question 48: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye


Question 49. Who is the current Inspector General of police?

Answer: Mohammed Adamu


Question 50. Current Chairman of the African Union

Answer: Paul Kagame


Question 51. Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres


Question 52. Who is the current minister of education?

Answer: Mallam Adamu Adamu


Question 53. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers – Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun,Sokoto, Cross River, Imo


Question 54. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength


Question 55. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark


Question 56. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity


Question 57. What was the black shield in theNigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil


Question 58. What does the white colour inNigerian flag stand for?

Answer: Peace


Question 59. What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria


Question 60: Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Governors in Nigeria

All 36 states in Nigeria and their governors

StateGovernor
Abia StateOkezie Ikpeazu
Adamawa StateJibrilla Bindow
Akwa Ibom StateUdom Gabriel Emmanuel
Anambra StateWillie Obiano
Bauchi StateBala Abdulkadir Mohammed
Bayelsa StateHenry Seriake Dickson
Benue StateSamuel Ortom
Borno StateBabagana Umara Zulum mni
Cross River StateBenedict Ayade
Delta StateIfeanyi Okowa
Ebonyi StateDave Umahi
Edo StateGodwin Obaseki
Ekiti StateKayode Fayemi
Enugu StateIfeanyi Ugwuanyi
Gombe StateMuhammad Inuwa Yahaya
Imo StateChukwuemeka Ihedioha
Jigawa StateBadaru Abubakar
Kaduna StateNasir Ahmad El-Rufai
Kano StateAbdullahi Umar Ganduje
Katsina StateAminu Bello Masari
Kebbi StateAbubakar Atiku Bagudu
Kogi StateAlhaji Yahaya Adoza Bello
Kwara StateAbdulRahman AbdulRazaq
Lagos StateBabajide Sanwo-Olu
Nasarawa StateAbdullahi Sule
Niger StateAbubakar Sani Bello
Ogun StateDapo Abiodun
Ondo StateOluwarotimi Odunayo Akeredolu
Osun StateAdegboyega Oyetola
Oyo StateIsiaka Abiola Ajimobi
Plateau StateSimon Bako Lalong
Rivers StateEzenwo Nyesom Wike
Sokoto StateAminu Waziri Tambuwal
Taraba StateDarius Dickson Ishaku
Yobe StateMai Mala Buni
Zamfara StateBello Muhammad Matawalle

Source: Wikipedia

Nigeria Current Affairs Quiz Questions and Answers (Part 4)

Question 61. Who is the current minister of defence?

Answer: Mansur Muhammad Dan Ali


Question 62. What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar


Question 63: Who is the current minister of FCT?

Answer: Muhammadu Bello


Question 64: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege


Question 65: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015


Question 66: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?

Answer: President Muhammudu Buhari


Question 67: When was the Nigerian Naira introduced?

Answer: 1st January 1973


Question 68: What are the five largest Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean


Question 69: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund


Question 70: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 naira in 1999, 200 naira in 2000, 500 naira in 2001 and 1000 naira on October 12, 2005


Question 71. How many ministers do we have in Nigeria?

Answer. 38


Question 72. With which countries does Nigeria share boundaries?

Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north


Question 73. Representative democracy is best characteristic by

Answer. free elections and proper registers of voters


Question 74. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer. Influencing governmental decisions


Question 75. When the electorate vote forrepresentatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election


Question 76. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer. by election


Question 77. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France


Question 78. The major advantage of the secret ballot is that

Answer. it ensures the anonymity of each voter


Question 79: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party


Question 80. A cabinet system of government ispracticed in

Answer: Britain and Canada


Question 81. A proclamation by the head of stateending a session of parliament is called

Answer: a dissolution


Question 82. The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity


Question 83. The transfer of authority to localgovernment council is known as

Answer. Delegation


Question 84. The principle of anonymity of civilservants means that they

Answer. are credited or blamed for any thing they do


Question 85. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer. UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN


Question 86. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: Farmers


Question 86. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards Constitution


Question 87. A popular principle of colonialadministration in British west Africa was

Answer: Indirect rule


Question 88. The first governor-general of colonial Nigeria was

Ans. Lord Lugard


Question 89. The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi


Question 90. The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959


Question 91: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: General assembly


Question 92: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Ans. 1976


Question 93: A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip


Question 94: A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary


Question 95: A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism


Question 96: “Rule of Law” refers to situation in which

Answer: Laws are supreme


Question 97. An important principle of the civilservice is

Answer: Anonymity


Question 98. Which of these constitutionrecognized local government as the third tier of government

Answer: the 1979 constitution


Question 99. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

Answer: Judicial service Commission


Question 100. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

Answer: More states should be created in the federation

 

Wait! It doesn’t end there!

There are more current affairs materials when you click the purchase button below.

Share Now!

Research Information

  • Price
    :

    ₦2,000.00

  • Released
    :

    January 31, 2020

  • Last Updated
    :

    January 31, 2020

  • File Included
    :

    PDF

  • File Size
    :

    389 KB

  • Years Covered
    :
    1960 - 2020
  • Your cart is empty.

How to get this material

Click the Purchase button to get the complete project material.

If you prefer to make direct bank transfer, please follow the instructions here
Open chat
1
💬 Need help? We're here
Hi 👋🏽 Do you need help? We're here for you